Een beklijvende ervaring: het drama van Oradour.

Frankrijk staat voor ons symbool voor vakantie, voor mooi weer, voor zonnebloemen en zelfs voor Asterix en Obelix.

Deze zomer bracht onze vakantie ons op een onverwacht stukje geschiedenis. De ervaring had zo’n grote impact op ons en onze kinderen, dat we hier graag even de tijd nemen om die geschiedenis met jullie te delen. Opdat ze niet vergeten wordt. Omdat dit nooit meer opnieuw zou mogen gebeuren.

Een heel dorp uitgemoord.

Op terugtocht uit het zonnige zuiden maakten we een tussenstop in het dorpje Oradour-sur-Glane. Op 10 juni 1944 verwoeste een Nazi-legerafdeling een volledig Frans dorp en vermoorde er 642 mensen. Oradour-sur-Glane werd nooit heropgebouwd en de ruïnes werden een symbool van de nazi-barbarij.

Oradour vandaag.

Wie er vandaag rondloopt, ziet overal de bordjes staan waar de Nazis de groepjes mannen verzamelden en afknalden. De kerk werd gebruikt om vrouwen en kinderen af te slachten. Nadien werd het dorp geplunderd en in brand gestoken.

Vandaag oogt het geheel sereen, de gruwel was echter zo groot dat je er een hele tijd rondloopt met een bezwaard gemoed en een krop in de keel.

Op het kerkhof zie je familiegraven, hele families van baby’s tot (over)grootouders.

Waarom deze gruwel? VRT NWS heeft er een heel uitgebreid artikel over. Wij vertelden het verhaal aan onze kinderen op kindermaat.

Is een bezoek aan Oradour de kleine omweg waard? Voor ons zeker en vast. Net zoals ook concentratiekampen een plek hebben in onze geschiedenis. Wees wel voorbereid op wát je gaat zien.